Beküldte Bencsik Balázs - 2015. október 09.

 

Ó, IÓ, INSPIRÁCIÓ!
divat- és stílustervező szakos hallgatók a Design Hét forgatagában

Ősszel 9 napra „designba borul” Budapest. Számos galéria, stúdió, képző- és iparművészeti intézmény, iskola és bolt is kinyitja kapuit. A művészet, forma-, ipar- és divattervezés iránt érdeklődők találkozhatnak designerekkel, és a szakma legfrissebb trendjeivel.

Csapatunk, a Színitanház első és másodéves divat- és stílustervező szakos hallgatói, két pedagógussal egy napra kóstolhattak bele a Design Hét hangulatába.

Utunk első állomásán a Yuuths és a Samea Noori ruhamárkák nyitott stúdiójába lestünk be. A Yuuths férfiruházat mögött Molnár Annamária tervező áll, kinek célja elsősorban, hogy a márka termékei egy olyan világot teremtsenek a fiatalok számára, mely gondtalan, szabad, egyúttal sportosan elegáns, színeket és játékosságot csempészve a szürke hétköznapokba. Samea Noori tervező személyesen mesélt a nevét viselő női ruhamárkáról. Főbb inspirációját afgán származásából nyeri, ruháiban megjelennek a hagyományok, az afgán kulturális örökség stíluselemei.  Nyitott stúdiójukban a termékek létrejöttének minden szakaszába betekintést nyerhettünk, a tervek születésétől egészen a kivitelezés folyamatáig. Számos kézzel és digitális technikával készült tervet, szabásmintát, kész ruhát, kiegészítőt, stúdiófotót szemlélhettünk meg.

A Tesla Budapest Kulturális Központ galériájában a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem szervezésében az intézmény hallgatóinak innovatív kísérletei kerültek bemutatásra egy különleges, impulzív közegben. A Kísérleti műhely 2.0, a PONT5 Stúdió és az Open-Up csoportok impresszív installációival, az egyszerűség jegyében formatervezett lámpáival, bútoraival; elvont, olykor szürreális ékszereivel és a mélytengeri állatok inspirálta ruháival. A tárgyak mellett Labrosse Dani képzőművészeti alkotásaiból nyílt kiállítás. A magyar-francia illusztrátor stílusára Haring, Basquiat, Bosch valamint Beavis & Butthead világa volt leginkább hatással.

                Csodavilágba sétáltunk, Marillai Éva, a WonderLab Concept Store tulajdonosa és üzletvezetője személyesen mesélt, a húgával közösen megalapított üzletről, melyben több mint harminc hazai tervezőnek adnak lehetőséget ékszerek, táskák és más kiegészítők bemutatására, eladására. Marillai Éva ecsetelte nemrég létrehozott, önálló designer márkájuk, az INQ gazdasági hátterét, a belföldi és külföldi piacon történő térhódításának nehézségeit, okait.

                A Mono Art & Design Galéria polcain a hazai tervezők legújabb kollekciói jelennek meg az ékszerek, táskák, szemüvegek, dísz- és használati tárgyak, apróbb lakberendezési kiegészítők felvonultatásával.  A galéria rendszeresen kiállítótérré alakul, a Design Hét alkalmával TILA - FINN ÉS MAGYAR FASHION DESIGN címen négy érdekes, finn és magyar divatmárka jelent meg, hogy vállvetve mutassák be művészi koncepciójukat. A divattervezők külön-külön alkották meg divat inspirálta művészeti tereiket. A kiállítás mellett a filmeken mutatkoztak be.

                A FISE design-párbajában a Fiatal Iparművészek Stúdiója Egyesület tagjai mérték össze tudásukat, kreativitásukat. Az öt csapat különböző iskolák (MOME, MET, Modell Divatiskola, Kézművesipari Szakiskola, Képző- és Iparművészeti Szakközépiskola) diákjaiból és tanárából állt össze. Feladatuk, három óra alatt tálalót tervezni és kivitelezni aprósüteményeknek, és boros pohárnak a praktikusság, a környezettudatosság jegyében. A tervezési folyamat a látogatók szeme láttára és füle hallatára történt. A munka menete, érvek és viták a látogatók számára nem maradtak titokban.  A végeredményt neves művészekből álló, öttagú zsűri értékelte (Brickute Ona, grafikusművész, Fazekas Ildikó, design- és művészetmanager, Góg Angéla, food-designer, Vékony Fanni, ötvösművész, Virág Hajnalka, üvegművész).

A Tesla Budapest Kulturális Központ kiállítóterébe visszatérve egy divatshow első soraiban ülhetett a Színitanház csapata. A kifutón olyan neves hazai tervezők ruhakölteményei, cipői és ékszerei jelentek meg, mint az 1975, Cako, eVe by Eva Remenyi, Gabo Szerencses, Karman Jewelry vagy a Zigi Brand.

 

„Nagyon jó, hogy ismert tervezőkkel találkozhattunk, és beszélgethettünk. Rengeteg érdekességet láthattunk, mind formatervezés, mind divattervezés témakörben. Inspirálnak a galériák, van, amit én magam is szeretnék kipróbálni a látott technikák közül.” –Nagy Réka, a Színitanház elsőéves divat- és stílustervező szakos hallgatója.

 

„Véleményem szerint a csoport nagyon sokat tanulhatott a szakma kulisszatitkairól, tapasztalatot szerezhettünk akár a szervezésről, vagy egy saját üzlet beindításáról tudhattunk meg hasznos információkat, a látott csodás és kreatív tárgyak pedig arra ösztönöznek, hogy mi magunk is felzárkózzunk, vagy akár jobbak legyünk a már ismert tervezőknél. A kirándulás emellett csapatépítő is volt egyben.” Kotormán Barbara, a Színitanház elsőéves divat- és stílustervező szakos hallgatója.

 

„Szerintem nagyon érdekes, hogy az egész napos, fárasztó, de tanulságos galéria-túra mellett igazi divatshow-t is láthattunk, részesei lehettünk annak a miliőnek, ami egy ilyen rendezvényen rendszeresen megjelenik, akár a szakma érdekelt üzletemberei, divatkedvelők, tehetősebb vásárlók.”- Botás Beatrix, a Színitanház másodéves divat- és stílustervező szakos hallgatója.

 

 „Szuper, hogy ott lehettem ezeken a rendezvényeken, kiállításokon. Lenyűgöző, hogy mennyi érdekes és kreatív ötlet születik, születhet. Rengeteg tapasztalatot, élményt gyűjtöttünk, melyeket soha nem felejtünk el”. - Buótyik Dominika, a Színitanház elsőéves divat- és stílustervező szakos hallgatója.